31 Mart 2009 Salı

KREMALI KAKAOLU KEK (Kendini Tiramisu Zanneden Pasta)


En son doğum günümde Canım Arkadaşım bana süpriz olarak yapmıştı bu pastayı. Tadı tiramisu gibi ancak görüntüsü öyle değil tabi. Ama ben çok beğenmiştim ve ne zamandır da yapmak istiyordum. Hafta sonu denedim ve çok ta güzel oldu. Aslında çok pratik. Kek pişerken siz kremayı hazırlıyorsunuz ve krema ile kekte soğurken başka bir çeşit hazırlayabileceğiniz kadar pratik. Yapılmış tam halininin resmini çekmeyi unuttuğum için dilimli hali ile yetineceksiniz artık. Şimdi ise nasıl yapıldığına geçelim.


Malzemeler:

Kek için:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kako
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Keki Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe

Kreması için:

2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya

Kremşanti için:

1 paket kremşanti
1 su bardağı süt

Üstünü süslemek için:
Kakao

Hazırlanışı:

İlk önce yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Sonra su, sıvıyağ ve kako ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Kabartma tozu ile elenmiş unuda ekleyerek karıştırıyoruz. Yağlanmış 30 cm bir tepsiye yada kek kalıbına kek hamurunu döküyoruz. 150°C de 45 dk pişiriyoruz. kek fırından çıkınca nescafeli süt ile keki ıslatın. Kreması için un, şeker, süt karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi pişince ateşten alıp margarin ve vanilyayı ekleyerek çırpıyoruz. Diğer tarafta kremşantiyi hazırlıyoruz. Her ikiside soğuduktan sonra karıştırarak çırpıyoruz ve kekin üstüne döküyoruz. Servis yapmadan önce üstünü bir çay süzgeci yardımı ile bol kakao ile kaplıyoruz.

Afiyet Olsun...

20 Mart 2009 Cuma

İTALYAN USULÜ TAVUK (KREMALI TAVUK)

Sizlere şiddetle tavsiye ediyorum bu yemeği. O kadar lezzetliki. Ben yanında Sebzeli bulgur pilavı yaptım. Ancak Fesleğen ve domates soslu Ravioli de yapabilirsiniz yanında. O da çok güzel gidiyor yanında.
Gelelim Malzemelerimize ve yapım aşamasına. Aslında Wok Tavada daha iyi sonuç alınan bir yemek. Çünkü yağ dibinde kaldığı için çok yağ koymanıza gerek kalmıyor. Kremada da yağ olduğu için çok yağ koymanız yemeğinizi ağırlaştırabilir. Ama yok ise geniş ve büyükçe yapışmaz tavada da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
1 yemek kaşğı tereyağı, 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 domates rendesi (rendenin ince tarafı ile rendelenmiş. içinde domates olduğu anlaşılmayacak şekilde)
1 ortaboy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
4 adet sarımsak (küçük doğranmış)
1,5 çay kaşığı hardal (hardal yok ise 1 çay kaşığı ucu ile ezilmiş hardal tohumu)
1 tatlı kaşığı köri
1 talı kaşğından az karabiber (tane karabiber daha güzel oluyor)
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz
1 talı kaşığı limon suyu
1 paket krema
küp küp doranmış 1 çay bardağı kadar kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Yağımızda öncelikle soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı devamlı karıştırarak kavuruyoruz. daha sonra tavuklarımızı ilave ediyoruz. Tavuklar suyunu salıp çekene kadar sürekli karıştırarak soteliyoruz. Bu işlemi taki tavuklar iyice pişene kadar yapıyoruz. zaten en uzun süren kısmı burası. Pişen tavuklarımıza domates rendemizi ekliyoruz ve sırası iel tüm baharatlarımızı ve tuzumuzu. Limon suyunuda koyuyoruz. Limon burada hem renginin biraz açıkmasını, etin yumuşamasını hemde kremanın kesilmemesini sağlıyor. Baharatlar katıldıktan sonra Rengi değişmeye başlayan tavuklarımıza keremeyı ekliyoruz. Kremada iyi karıştıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz ve kaşarlarımzı ekleyip hemen servis ediyoruz. Eğer yemeğinizin çok olduğunu düşünüyorsanız ayırıp kaşarı öyle ekleyebilirsiniz. Çünkü tekrar ısıtıldığında kaşarlar hoş olmuyor.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI

Dün akşam Ne zamandır yapmadığım ve tadını çok sevdiğim italyan usulü tavuk yapacaktım. Ama zaten Yapacağım tavukta beyaz renkli olcağından yanına Sebzeli bulgur pilavı yapmayı tercih ettim. Sebzeli bulgur pilavı hem çok besleyicili hem de çok ama çok lezzetli. Aslında evinizde bulunan sebzeleri kullanabilirsiniz. Ben dolabımdakileri değerlendirmek istedim.
Malzemeler:

1 su bardağı Pilavlık bulgur (benim adana bölgesinden gelen bulgurum vardı)
3 su bardağı sıcak su
1 orta boy soğan (küp küp doranmış)
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet küp küp doğranmış patates
1/2 adet küçük doğranmış pırasa
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
1 fincan kadar zeytin yağ (biz pilavları çok yağlı tercih etmiyoruz)
2 tatlı kaşığı nane
yenibahar, karabiber, tuz (kendi damak zevkinize göre oranları ayarlayabilirsiniz)
Hazırlanışı:
Öncelikle soğan ve pırasaları yağda kavuruyoruz. Daha sonra havuç ve patatesleride ekleyerek biraz kavuruyoruz. Salçalarımızı ekliyoruz. Bulgurlarımızı da ekleyerek sıcak suyumuzu döküyoruz. Tüm baharatları ekledikten sonra ocağımızı altını kısıyoruz. Suyunu çekene kadar pişirip demlemeye bırakıyoruz. İsterseniz domates ve biberde kullanabilirsiniz. Ancak ben tercih etmedim kış mevsiminde. Yazın tabiki yanında bol naneli ve derotlu bir cacık daha da güzel gider. Afiyet olsun...

14 Mart 2009 Cumartesi

ÜZÜMLÜ KURABİYE

Malzemeler:
2 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri (eritilmiş margarin ile iyice karıştırılmalı)
2 yemek kaşığı yoğurt
4,5 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya
1 su bardağı kuru üzüm (önceden sıcak suda bekletilmiş)
Hazırlanışı:
Sırası ile un, kabartma tozu, vanilya karıştırılmalı. Daha sonra yumurta, yoğurt ve erimiş pudra şekerli margarin katılarak yoğurmalı. Çok çabuk birbirine karışan bir hamur olduğu için ben kaşık ile karıştırarak hazırladım hamurumu. En son üzümleride ekleyerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1 çorba kaşığı ile geliş güzel kurabiye hamurlarını dizebilirsiniz. Kolaylığı da elinizi hiç hamura bulaştırmadan bir kaşık yardımı ile tepsiye sıralamanız. En fazla 5 dk. sürecek bir işlem. Daha sonra fırını 170 °C ve 30-35 dk. ayarlayarak kurabiyelerimizi pişiriyoruz.
Hepinize iyi hafta sonları...

11 Mart 2009 Çarşamba

MAYALI KREP

Malzemeler:

2 Su bardağı un
3 Su bardağı süt
1 paket kuru maya
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Un, kuru maya, şeker ve tuzu karıştırın. Başka bir kapta yumurtaları mikser ile köpürene kadar çırpın. Ilık sütü de ekleyerek çırpın. Daha sonra unlu karışıma yavaş yavaş ekleyerek düşük devirde çırpın. Sulu bir kıvam elde edeceksiniz. Eğer krepleriniz kalın oluyor ise hamurunuzun kıvamı yoğun demektir. Üstünü örterek 40-45 dk. mayalanmaya bırakın. Kızgın teflon tavaya (22 cm) 1 kepçe krep hamurunu dökün. Tavanın her yerine eşit miktarda dağılmasına dikkat edin. Krepin alt tarafı pişmeye başladığında krepiniz göz göz olacaktır. Arkalı önlü pişirdikten sonra dilediğiniz malzemeler ile servis edebilirsiniz.

2 Mart 2009 Pazartesi

GÖZLEME

Pazar sabahı kahvaltıda Daha önce tarifini ZeytinAğacında beğendiğim gözlemeyi yaptım. Çok pratik ve sonucunda harika bir gözleme çıkan bir tarif. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Benim hamur açmak gibi pek bir marifetim yok. Ama artık böyle tarifler denemek istiyorum.

Malzemeler:
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
yarım tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1/3 su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı kadar ılık su
Üzerine Bir miktar tereyağı

Hazırlanışı:
Su hariç tüm malzemeyi karıştırıp ılık suyu ekliyoruz. İyice yoğrulduktan sonra 5 parçaya ayırıp 20-25 dk mayasının gelmesi için bekletiyoruz. Bende bu arada patatesli ve peynirli iç hazırladım. Daha sonra oklava ile açabildiğiniz kadar ince açıyorsunuz. İç malzemeyi koyup kenarlarını kesiyorsunuz. Arta kalan parçalardan bir adet daha gözleme hamuru çıktı. Daha sonra, orta ateşte bir tavada arkalı önlü gözlemelerimizi kızartıyoruz. Kızartıktan sonrada üzerlerine bir parça tereyeğı sürüyoruz.

Hamur yağlı olduğu için açılması çok kolay. Öyle çıtır çıtır bir gözleme değilde daha çok kete gibi bir gözleme oluyor. ama inanılmaz lezzetli. Bir daha iki ölçüden yapacağım. Afiyet olsun...