22 Nisan 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA ve SEMİZOTU

Uzun zamandır bloğuma birşeyler yazamadım. Yoğun bir 15 gün geçirdim. Biraz hastalıklar, birkaç sorun derken vakit ayıramadım. Ve farkettimki bu koşuşturmada birazda sağlıksız beslenmişiz. Bu nedenle bende mevsimin sebzelerini yaparak biraz detoks yapmak istedim. Zeytinyağlı bakla ve Semizotu... Üzerinede şöyle bolca sarımsaklı yoğurt.

Ancak Baklayı çoğu kişi sevmez. Halbuki okadar faydalı bir sebze ve ömrü o kadar kısaki. 1-1,5 ay tezgahlarda görebiliriz. Ben birazda faydalarından bahsetmek istedim. Hani belki aranızda bunları okuyupta tüketmek isteyenler olur diye. Ayrıca hazırlanmasıda bir okadar kolay.

BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.

Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.

Malzemeler:
750 gr. Taze ayıklanmış bakla
1 ortaboy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağından daha az sıcak su
1 tatlı kaşığı un
1/4 limonun suyu
1-2 adet kesme şeker
tuz
Üzeri için yarım demet kadar dereotu
Hazırlanışı:
Düdüklü tencereye zeytin yağımızı ve soğanlarımızı koyarak hafifçe kavuruyoruz. Ayıklanmış ve yıkanmış baklalarımızıda ekleyerek hafif ateşte 2-3 dk daha döndürüyoruz. Diğer tarafta un, limon suyu ve sıcak suyumuzu iyice karıştırarak baklalarımıza ekliyoruz. Tuz ve şekerimzide koyduktan sonra düdüklümüzün kapağını kapatıyoruz. Buharı çıktıktan sonra 12-15 dk. pişiriyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakıyoruz. Böylece baklalarımız kararmamış olacaktır. Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıp üzerine bolca dereotu koyarak servis ediyoruz.
SEMİZOTU:
1 demet semizotu
1 tatlı kaşığı salça
1 adet domates
1 ortaboy kuru soğan
1/2 çay bardağı pirinç
tuz
Hazırlanışı:
Soğanlarımızı zeytinyağı ile biraz kavurduktan sonra salça ve küp küp doğradığımız dometeslerimizide ekliyoruz. Beraber biraz kavrulduktan sonra semiz otu ve pirinçlerimizide ekliyoruz. 1,5 çay bardağı suyumuzu ve tuzumuzu da ekleyerek, pirinçler pişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıyoruz. Servis ederken sarımsaklı yoğurt ile sunabilirsiniz. Afiyet Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

ŞEKERPARE

Geçen hafta Birsence ' nin bloğunda Şekerpareyi görünce ne zamandır yapmadığımı düşündüm. Nasılda canım çekti... Ancak benim tarifimden farklı bir tarifti ve Birsenin tarifini denemek istedim. Sonuç harika oldu. Farkı içine irmik konmasıydı ve bu da çok güzel bir tad ve kıvam katmıştı şekerpareye. Tarife gelince aynen yazıyorum. Afiyet Olsun...

MALZEMELER:
1 paket margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tane yumurta( 1 sarı üstüne)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alırı kadar un
Tüm fındık

Şerbet Malzemesi İçin:
5 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
1 dilim limon

HAZIRLANIŞI:

Oda sıcaklığındaki margarini,1 tam+1 yumurta akı, sıvıyağ ve şekeri karıştırıyoruz. Daha sonra İçine irmik, un, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp, üzerine fınfık ceviz koyuyoruz. Bende fındık olmadığı için ceviz kullandım. Koyduğunuz ceviz yada fındıkları iyice bastırmalısınız yada parmağınız yardımı ile bir boşluk yaratıp içine koymalısınız. Aksi takdirde şerbetleyince fındık yada cevizler çıkabilir. Daha sonra yumurta sarısı sürüp 175°C de fırınlıyoruz. Kaynamış ve soğumuş şerbeti fırından çıkan tatlının üstüne dökelim. Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olacak. Tatlı şerbetini iyice çekince servis yapabilirsiniz.