Uzun zamandır bloğuma birşeyler yazamadım. Yoğun bir 15 gün geçirdim. Biraz hastalıklar, birkaç sorun derken vakit ayıramadım. Ve farkettimki bu koşuşturmada birazda sağlıksız beslenmişiz. Bu nedenle bende mevsimin sebzelerini yaparak biraz detoks yapmak istedim. Zeytinyağlı bakla ve Semizotu... Üzerinede şöyle bolca sarımsaklı yoğurt.
Ancak Baklayı çoğu kişi sevmez. Halbuki okadar faydalı bir sebze ve ömrü o kadar kısaki. 1-1,5 ay tezgahlarda görebiliriz. Ben birazda faydalarından bahsetmek istedim. Hani belki aranızda bunları okuyupta tüketmek isteyenler olur diye. Ayrıca hazırlanmasıda bir okadar kolay.
BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.