4 adet yufka
4 adet kabak
250 gr beyaz peynir
Yumurta sarısı
sıvı yağ
Hazırlanışı:
Malzemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
2 demet taze soğan
yarım demet dereotu
mısır
salatalık turşusu
limon
zeytinyağ
2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Arpa şehriyeleri haşlıyoruz. Ancak diri kalmalarına özen gösterin. Diğer tüm malzemeleri küçük küçük doğrayıp şehriyeler ile karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve bol limon suyu ile tatlandırıyoruz. Servis etmeden önce biraz buzdolabında bekletirseniz sebzelerin diri kalmasını sağlayabilirsiniz.
Pazar sabahı yapılabilecek pratik bir poğaça tarifi. Çünkü hamuru akşamdan hazırlayıp buzdolabında dinlendirdiğinizde daha iyi bir sonuç alınabiliyor. Ancak ben pazar sabahı poğaça kokusu ile uyanınca hemen kalkıp yaptım ve hamuru ancak 15-20 dk. buzdolabında dinlendirebildim. Hamur dinlenirkende patatesli ve maydonozlu bir iç hazırlamaya vaktim oldu. Pazar sabahı kahvaltıda anneler gününü kutlamak için annemlere de gideceğimizden hoş bir süpriz oldu benim poğaçalar.
Malzemeler:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 bardak yoğurt
yarım çay bardağı sirke
1 adet yumurta; akı içine, sarısı üzerine
1 paket kabartma tozu
tuz
Alırı kadar un
Hazırlanışı:
Hafta sonuna yine tam gaz sebze yemeği ile giriş yaptık. Ne denmi? Pazar günleri bol kalorili, bol sağlıksız beslenme günü oluyor bizim için. Dengelemek amacı ile de bol sebze tüketmeye çalışıyoruz. Biz çok seviyoruz. Kerevize olduğu kadar, pırasaya da portakal suyu fazlasıyla yakışıyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler:
1 Demet pırasa
2 adet Havuç
yarım kahve fincanı pirinç
1 adet portakal suyu
yarım limon suyu
tuz, şeker
1 bardak sıcak su
Hazırlanışı:
Zeytinyağında pırasalar biraz kavrulup havuçlar eklenir. Portakal suyu, limon suyu ve pirinçler eknenir. tuz ve şeker ilave edilerek sıcak su eklenir. Kısık ateşte karıştırmadan pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Afiyet Olsun..
Malzemeler:
500 gr.Tavuk göğüs eti (ben küçük fleto halinde kestim)
1 adet soğan
2-3 adet sivri biber
2 adet domates
1 kaşık salça
1 çay kaşığı kimyon
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Tenceye sıvı yağ ve tavuk etlerini koyarak, hafifçe suyunu çekmeye başlayana kadar pişirelim.
Yemekli doğranmış soğan ve sivri biberleri etlerin üzerine ekleyip karıştıralım. 5 dakika kadar ağzı kapalı pişirelim. Daha sonra küçük küçük doğradığımız domatesleri ve salçayı ilave edelim.
Baharat ve tuzumuzu da ilave edip yarım su bardağı sıcak su ekleyelim. Suyunu çekene kadar pişirelim. Yanında frınlanmış elma dilimi patates ile servis edebilirsiniz.
Uzun zamandır bloğuma birşeyler yazamadım. Yoğun bir 15 gün geçirdim. Biraz hastalıklar, birkaç sorun derken vakit ayıramadım. Ve farkettimki bu koşuşturmada birazda sağlıksız beslenmişiz. Bu nedenle bende mevsimin sebzelerini yaparak biraz detoks yapmak istedim. Zeytinyağlı bakla ve Semizotu... Üzerinede şöyle bolca sarımsaklı yoğurt.
Ancak Baklayı çoğu kişi sevmez. Halbuki okadar faydalı bir sebze ve ömrü o kadar kısaki. 1-1,5 ay tezgahlarda görebiliriz. Ben birazda faydalarından bahsetmek istedim. Hani belki aranızda bunları okuyupta tüketmek isteyenler olur diye. Ayrıca hazırlanmasıda bir okadar kolay.
BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.
En son doğum günümde Canım Arkadaşım bana süpriz olarak yapmıştı bu pastayı. Tadı tiramisu gibi ancak görüntüsü öyle değil tabi. Ama ben çok beğenmiştim ve ne zamandır da yapmak istiyordum. Hafta sonu denedim ve çok ta güzel oldu. Aslında çok pratik. Kek pişerken siz kremayı hazırlıyorsunuz ve krema ile kekte soğurken başka bir çeşit hazırlayabileceğiniz kadar pratik. Yapılmış tam halininin resmini çekmeyi unuttuğum için dilimli hali ile yetineceksiniz artık. Şimdi ise nasıl yapıldığına geçelim.
Malzemeler:
Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kako
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Keki Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe
Kreması için:
2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
Kremşanti için:
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
Üstünü süslemek için:
Kakao
Hazırlanışı:
İlk önce yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Sonra su, sıvıyağ ve kako ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Kabartma tozu ile elenmiş unuda ekleyerek karıştırıyoruz. Yağlanmış 30 cm bir tepsiye yada kek kalıbına kek hamurunu döküyoruz. 150°C de 45 dk pişiriyoruz. kek fırından çıkınca nescafeli süt ile keki ıslatın. Kreması için un, şeker, süt karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi pişince ateşten alıp margarin ve vanilyayı ekleyerek çırpıyoruz. Diğer tarafta kremşantiyi hazırlıyoruz. Her ikiside soğuduktan sonra karıştırarak çırpıyoruz ve kekin üstüne döküyoruz. Servis yapmadan önce üstünü bir çay süzgeci yardımı ile bol kakao ile kaplıyoruz.
Afiyet Olsun...