18 Mayıs 2009 Pazartesi

KABAKLI BÖREK

Malzemeler:
4 adet yufka
4 adet kabak
250 gr beyaz peynir
Yumurta sarısı
sıvı yağ

Hazırlanışı:
Yufkamızı serip her yerini yağlı su ile ıslatıyoruz. dört tafından ortaya doru katlayıp kare şekli elde ediyoruz. Tekrar yağlı su sürüp dörde bölüyoruz. Diğer tarafta kabakları rendeleyip beyaz beynir ile karıştırıyoruz. Peynir tuzlu olacağından tuz eklemenize gerek yok. Daha sonra bu karışımdan böldüğümüz her parçanın ortasına koyup 4 köşesinden ortaya doğru katlıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsimize katlı bölüm alta gelecek şekilde diziyoruz. Diğer yufkalara da aynı işelemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180°C de 35-40 dk. pişiriyoruz. Sıcak olarak servis edin. Afiyet Olsun.

ŞEHRİYELİ SALATA

Malzemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
2 demet taze soğan
yarım demet dereotu
mısır
salatalık turşusu
limon
zeytinyağ
2 diş sarımsak

Hazırlanışı:

Arpa şehriyeleri haşlıyoruz. Ancak diri kalmalarına özen gösterin. Diğer tüm malzemeleri küçük küçük doğrayıp şehriyeler ile karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve bol limon suyu ile tatlandırıyoruz. Servis etmeden önce biraz buzdolabında bekletirseniz sebzelerin diri kalmasını sağlayabilirsiniz.

İRMİKLİ MEYVELİ PASTA

Malzemeler:
15 kaşık irmik
15 kaşık şeker
1,5 lt süt
1 paket kakaolu bisküvi
1 paket tart jölesi
meyve

Hazırlanışı:


İrmik, şeker ve süt muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Servis yapacağınız kabınız ıslatılarak muhallebinin yarısı dökülür. Üzerine rondodan geçirdiğiniz bisküvileri döküp, kalan irmikli muhallebiyide bisküvilerin üzerine dökün. Üzerini düzleyip biraz soğumasını bekledikten sonra istediğiniz meyvelerle süsleyin. Daha sonra üzerine hazırladığınız tart jölesini döün ve buzdolabında en az 4-5 saat beklettikten sonra servis yapın. Afiyet Olsun...

15 Mayıs 2009 Cuma

PİDELİ KÖFTE

Malzemeler:

Köfte için:
300 gr. köfte
1 Kurusoğanın suyu (rendelenerek suyu sıkılacak)
tuz, karabiber
1/2 çay kaşığı karbonat
3-4 dal kıyılmış maydanoz

1 adet kebaplık pide
2 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı tereyağ

Hazırlanışı:

Köfteleri iyice yoğurduktan sonra küçük küçük yuvarlıyoruz. Pideleri kebaplık olarak kesip borcama alıyoruz ve 180°C de 10-15 dk ısıtıyoruz. Bir taraftanda 2 kaşık tereyağını kızdırıp salçamızı kavuruyoruz ve sıcak su ile sulandırıyoruz. (1 su bardağına yakın) Biraz da bu şekilde kaynatıyoruz. Kalan bir kaşık tereyağınıda kızdıryoruz. Pideleri servis tabağına alıp hazırladığımız salçalı sostan pideler ıslanacak şekilde döküyoruz. Üzerine teflon tavada pişirdiğimiz köfteleri dizip, domates, biber ve yoğurt ile süslüyoruz. Üzerine bolca kızdırılmış tereyağı gezdirerek sıcak sıcak servis ediyoruz.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Pazar sabahı yapılabilecek pratik bir poğaça tarifi. Çünkü hamuru akşamdan hazırlayıp buzdolabında dinlendirdiğinizde daha iyi bir sonuç alınabiliyor. Ancak ben pazar sabahı poğaça kokusu ile uyanınca hemen kalkıp yaptım ve hamuru ancak 15-20 dk. buzdolabında dinlendirebildim. Hamur dinlenirkende patatesli ve maydonozlu bir iç hazırlamaya vaktim oldu. Pazar sabahı kahvaltıda anneler gününü kutlamak için annemlere de gideceğimizden hoş bir süpriz oldu benim poğaçalar.

Malzemeler:

1 paket margarin (oda sıcaklığında)
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 bardak yoğurt
yarım çay bardağı sirke
1 adet yumurta; akı içine, sarısı üzerine
1 paket kabartma tozu
tuz
Alırı kadar un

Hazırlanışı:

Un hariç tüm malzemeyi karıştırarak, unumuzu yavaş yavaş ekleyip yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamına yakın bir hamur elde ediyoruz. Çünkü hamuru biraz buzdolabında beklettiğinizde kullanılan margarin donmuş ve hamur kendiliğinden kulak memesi kıvamına ulaşıyor. Fazla un kullanmak sert bir poğaça elde etmenizi sağlıyor.
Ben içi için haşlanmış patates, maydanoz, kırmızı biber, karabiber den oluşan bir karışım kullandım. Ama siz istediğiniz şekilde hazırlayabilrsiniz. Şekil verip 180°C de üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

İsterseniz hazırladığınız poğaçaları derin dondurucuda da uzun süre saklayabilirsiniz. Yada pişirdikten sonrada aynı işlemi yapabilirsiniz. Sadece servis etmeden önce micro dalga fırında yada düşük derecede fırında poğaçalarınızı ısıtmalısınız.
Afiyet Olsun...

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzemeler:

6-8 adet Temizlenmiş ve soyulmuş Enginar
250 gr. Bakla içi (almayı unuttuğumuz için ben kullanamadım)
1 büyük kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 çorba kaşığı un
yarım limon suyu
1 bardak sıcak su
tuz, şeker
Dereotu

Hazırlanışı:
Ayıklanmış enginarları limonlu suda bekleterek kararmalarını engelleyin. Zeytin yağında kuru soğanları biraz ölene kadar kavuruyoruz. Bu arada bir kapta limon suyu, un ve sıcak suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek yemeğimizde kullanacağımız yemeklik suyumuzu hazırlıyoruz. Enginarları ve yemeklik suyumuzu da tencereye ekledikten sonra tuz ve şekerimizi ilave ediyoruz. İç bakla kullanacaksanız enginarlarla beraber baklalarıda eklemelisiniz. Kısık ateşte pişirdikten sonra, soğumasını bekleyip servis tabağımıza alıyoruz. Üzerini bolca dereotu ile süslüyoruz.

Zeytinyağlı enginara pirinç ekleyenlerde oluyor ama o zaman un kullanmamalısınız. Ama bu şekilde yapıldığında ben daha güzel olduğunu düşünüyorum. En yakın zamanda da enginar dolmasını yapacağım ve sizlerle paylaşacağım. Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Hafta sonuna yine tam gaz sebze yemeği ile giriş yaptık. Ne denmi? Pazar günleri bol kalorili, bol sağlıksız beslenme günü oluyor bizim için. Dengelemek amacı ile de bol sebze tüketmeye çalışıyoruz. Biz çok seviyoruz. Kerevize olduğu kadar, pırasaya da portakal suyu fazlasıyla yakışıyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:

1 Demet pırasa

2 adet Havuç

yarım kahve fincanı pirinç

1 adet portakal suyu

yarım limon suyu

tuz, şeker

1 bardak sıcak su

Hazırlanışı:

Zeytinyağında pırasalar biraz kavrulup havuçlar eklenir. Portakal suyu, limon suyu ve pirinçler eknenir. tuz ve şeker ilave edilerek sıcak su eklenir. Kısık ateşte karıştırmadan pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Afiyet Olsun..

6 Mayıs 2009 Çarşamba

TAVUK SOTE

Malzemeler:
500 gr.Tavuk göğüs eti (ben küçük fleto halinde kestim)
1 adet soğan
2-3 adet sivri biber
2 adet domates
1 kaşık salça
1 çay kaşığı kimyon
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Tenceye sıvı yağ ve tavuk etlerini koyarak, hafifçe suyunu çekmeye başlayana kadar pişirelim.
Yemekli doğranmış soğan ve sivri biberleri etlerin üzerine ekleyip karıştıralım. 5 dakika kadar ağzı kapalı pişirelim. Daha sonra küçük küçük doğradığımız domatesleri ve salçayı ilave edelim.
Baharat ve tuzumuzu da ilave edip yarım su bardağı sıcak su ekleyelim. Suyunu çekene kadar pişirelim. Yanında frınlanmış elma dilimi patates ile servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

YAYLA ÇORBASI

Malzemeler:
1 yemek kaşığı un
1 kase yoğurt
1 kahve fincanı pirinç
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığıkuru nane
tuz
kırmızı biber

Hazırlanışı:
8-10 su bardağı kadar kaynamış olan suya pirinçler eklenir ve pişinceye kadar kaynatılır. Yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve unun pimesine kadar kaynatılır. Tuzumuzu en son eklemek çorbanın kesilmemesini sağlayacaktır. Üzerine kızdırılmış naneli ve kırmızı biberli yağ yakılarak servis edilir.

22 Nisan 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA ve SEMİZOTU

Uzun zamandır bloğuma birşeyler yazamadım. Yoğun bir 15 gün geçirdim. Biraz hastalıklar, birkaç sorun derken vakit ayıramadım. Ve farkettimki bu koşuşturmada birazda sağlıksız beslenmişiz. Bu nedenle bende mevsimin sebzelerini yaparak biraz detoks yapmak istedim. Zeytinyağlı bakla ve Semizotu... Üzerinede şöyle bolca sarımsaklı yoğurt.

Ancak Baklayı çoğu kişi sevmez. Halbuki okadar faydalı bir sebze ve ömrü o kadar kısaki. 1-1,5 ay tezgahlarda görebiliriz. Ben birazda faydalarından bahsetmek istedim. Hani belki aranızda bunları okuyupta tüketmek isteyenler olur diye. Ayrıca hazırlanmasıda bir okadar kolay.

BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.

Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.

Malzemeler:
750 gr. Taze ayıklanmış bakla
1 ortaboy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağından daha az sıcak su
1 tatlı kaşığı un
1/4 limonun suyu
1-2 adet kesme şeker
tuz
Üzeri için yarım demet kadar dereotu
Hazırlanışı:
Düdüklü tencereye zeytin yağımızı ve soğanlarımızı koyarak hafifçe kavuruyoruz. Ayıklanmış ve yıkanmış baklalarımızıda ekleyerek hafif ateşte 2-3 dk daha döndürüyoruz. Diğer tarafta un, limon suyu ve sıcak suyumuzu iyice karıştırarak baklalarımıza ekliyoruz. Tuz ve şekerimzide koyduktan sonra düdüklümüzün kapağını kapatıyoruz. Buharı çıktıktan sonra 12-15 dk. pişiriyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakıyoruz. Böylece baklalarımız kararmamış olacaktır. Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıp üzerine bolca dereotu koyarak servis ediyoruz.
SEMİZOTU:
1 demet semizotu
1 tatlı kaşığı salça
1 adet domates
1 ortaboy kuru soğan
1/2 çay bardağı pirinç
tuz
Hazırlanışı:
Soğanlarımızı zeytinyağı ile biraz kavurduktan sonra salça ve küp küp doğradığımız dometeslerimizide ekliyoruz. Beraber biraz kavrulduktan sonra semiz otu ve pirinçlerimizide ekliyoruz. 1,5 çay bardağı suyumuzu ve tuzumuzu da ekleyerek, pirinçler pişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıyoruz. Servis ederken sarımsaklı yoğurt ile sunabilirsiniz. Afiyet Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

ŞEKERPARE

Geçen hafta Birsence ' nin bloğunda Şekerpareyi görünce ne zamandır yapmadığımı düşündüm. Nasılda canım çekti... Ancak benim tarifimden farklı bir tarifti ve Birsenin tarifini denemek istedim. Sonuç harika oldu. Farkı içine irmik konmasıydı ve bu da çok güzel bir tad ve kıvam katmıştı şekerpareye. Tarife gelince aynen yazıyorum. Afiyet Olsun...

MALZEMELER:
1 paket margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tane yumurta( 1 sarı üstüne)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alırı kadar un
Tüm fındık

Şerbet Malzemesi İçin:
5 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
1 dilim limon

HAZIRLANIŞI:

Oda sıcaklığındaki margarini,1 tam+1 yumurta akı, sıvıyağ ve şekeri karıştırıyoruz. Daha sonra İçine irmik, un, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp, üzerine fınfık ceviz koyuyoruz. Bende fındık olmadığı için ceviz kullandım. Koyduğunuz ceviz yada fındıkları iyice bastırmalısınız yada parmağınız yardımı ile bir boşluk yaratıp içine koymalısınız. Aksi takdirde şerbetleyince fındık yada cevizler çıkabilir. Daha sonra yumurta sarısı sürüp 175°C de fırınlıyoruz. Kaynamış ve soğumuş şerbeti fırından çıkan tatlının üstüne dökelim. Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olacak. Tatlı şerbetini iyice çekince servis yapabilirsiniz.

31 Mart 2009 Salı

KREMALI KAKAOLU KEK (Kendini Tiramisu Zanneden Pasta)


En son doğum günümde Canım Arkadaşım bana süpriz olarak yapmıştı bu pastayı. Tadı tiramisu gibi ancak görüntüsü öyle değil tabi. Ama ben çok beğenmiştim ve ne zamandır da yapmak istiyordum. Hafta sonu denedim ve çok ta güzel oldu. Aslında çok pratik. Kek pişerken siz kremayı hazırlıyorsunuz ve krema ile kekte soğurken başka bir çeşit hazırlayabileceğiniz kadar pratik. Yapılmış tam halininin resmini çekmeyi unuttuğum için dilimli hali ile yetineceksiniz artık. Şimdi ise nasıl yapıldığına geçelim.


Malzemeler:

Kek için:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kako
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Keki Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe

Kreması için:

2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya

Kremşanti için:

1 paket kremşanti
1 su bardağı süt

Üstünü süslemek için:
Kakao

Hazırlanışı:

İlk önce yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Sonra su, sıvıyağ ve kako ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Kabartma tozu ile elenmiş unuda ekleyerek karıştırıyoruz. Yağlanmış 30 cm bir tepsiye yada kek kalıbına kek hamurunu döküyoruz. 150°C de 45 dk pişiriyoruz. kek fırından çıkınca nescafeli süt ile keki ıslatın. Kreması için un, şeker, süt karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi pişince ateşten alıp margarin ve vanilyayı ekleyerek çırpıyoruz. Diğer tarafta kremşantiyi hazırlıyoruz. Her ikiside soğuduktan sonra karıştırarak çırpıyoruz ve kekin üstüne döküyoruz. Servis yapmadan önce üstünü bir çay süzgeci yardımı ile bol kakao ile kaplıyoruz.

Afiyet Olsun...