Uzun zamandır bloğuma birşeyler yazamadım. Yoğun bir 15 gün geçirdim. Biraz hastalıklar, birkaç sorun derken vakit ayıramadım. Ve farkettimki bu koşuşturmada birazda sağlıksız beslenmişiz. Bu nedenle bende mevsimin sebzelerini yaparak biraz detoks yapmak istedim. Zeytinyağlı bakla ve Semizotu... Üzerinede şöyle bolca sarımsaklı yoğurt.
Ancak Baklayı çoğu kişi sevmez. Halbuki okadar faydalı bir sebze ve ömrü o kadar kısaki. 1-1,5 ay tezgahlarda görebiliriz. Ben birazda faydalarından bahsetmek istedim. Hani belki aranızda bunları okuyupta tüketmek isteyenler olur diye. Ayrıca hazırlanmasıda bir okadar kolay.
BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.
Sedefcim harika lezzetler ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsdefciğim kardeşimin ve babaım çok sevdiği bir yemektir bakla..kocam ağzına sürmez..bende olursa yerim ama olmazsa kırk yıl olsa pişirmek aklaıma gelmez..çok sevimli gelmiyor bana bakla...ama çok faydalı yapmak lazım...ellerine sapğlık şekercim...öpüyorum seni....
YanıtlaSilSedefcigim, yaz geldi simdi böyle hafif yemek en iyisi.Iceriginde verdigin bilgilerde cok güzel ellerine saglik.Güzel bir hafta sonu diliyorum.
YanıtlaSilSevgiler...
Hem bakla,hem de semizotu sağlık açısından, vitaminler açısından çok önemli. Baklayı severim ama ömrü çok kısa :(( Semizotunu salata olarak yoğurtlu tüketiyorum. Pişirirken vitamini de kaybolmamış oluyor...
YanıtlaSilEllerinize sağlık. En iyisini yapmışınız.Afiyet olsun.
Hkan pek bir sever. Biz Ata'yala çok sevmeyiz ama tabii ki yeriz.
YanıtlaSilEllerine sağlık. Öpüldünüz Bora beyle beraber