26 Ocak 2009 Pazartesi

SÜTLAÇ






Hafta sonu eşim Köyden süt almış. Sütte süt hani. Pazar sabahları kahvaltıda sıcak süt içmek büyük bir keyif eğer süt bildiğiniz, güvendiğiniz bir yerden aldığınız açık süt ise. Tabii bu sütten sütlü tatlılarda ayrı bir lezzette oluyor. Pastörize süt ile bu tadı yakalamak biraz zor. Ama ne yazık ki çoğu zaman böyle bir şansımızda olmuyor. Ben de hemen bu fırsatı değerlendirip Sütlaç yapmaya karar verdim. Tarif aşağıda. Kolay gelsin.

2 su bardağı toz şeker
2.5 litre süt
1 kahve fincanı Kırık Pirinç
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yumurta sarısı
tarçın

Pirinçler ayıklanıp yıkandıktan sonra su ile birlikte haşlanır. Pirinçlerin iyice pişmesi gerek. Ben pirinçler haşlanırken sütümü de ateşe koyuyorum. Daha sonra pirinç unu ve nişastayı bir kasede ayırdığım 2 bardak süt ile iyice çırpıyorum. Yumurta sarısını da bu karışıma ekliyorum. Dada sonra ılınmış hatta kaynamaya yakın sütün içine bu karışımı ve pirinçlerimi ekliyorum. Kaynamaya başlayan ve artık koyulmaya başlamış sütlacın içine vanilyayı ve şekerimi yavaşça ilave ediyorum. Sütlü tatlılarda şekeri en son ekliyorum. Çünkü Şeker ve süt, bir arada yüksek sıcaklıkta uzun süre kaynatılırsa besleyici değeri olan proteinlerin azalmasına neden olur. Bu kısım aslında tüm sütlü tatlılar için geçerli. Bunu da oğlum ek besinlere başladığında öğrenmiştim. Ve şu anda da bütün sütlü tatlılarda uyguluyorum. Artık pişen sütlacımı kaselere boşaltabilirim. Bunun içinde kapta düzgün bir şekil alması için kaselere yüksekten boşaltmak en iyi yöntem. İyice soğuduktan sonra servis edebilir yada buzdolabına kaldırabilirsiniz. Üzerini mutlaka tarçın yada dövülmüş fındık ile süslemelisiniz.


Afiyet Olsun…

5 yorum:

  1. sevgili sedef ellerine sağlık.çok leziz görünüyor sütlacın.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim NEslihan...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım. Afiyet olsun.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. sütlaç çok nefis görünüyor sedefciğim...pastorize sütten lezzetli olmuyor gerçekten..nerde o sütleri bulmak çok zor...artık anneme gidince içiyorum sadece...öpüyorum canım...

    YanıtlaSil
  5. Zeerin ve Birsen çok teşekkür ederim. Daha aranızda yeniyim ama beni takip ettiğiniz içinde ayrıca teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil