30 Ekim 2009 Cuma

DAVET SOFRAM




Küçük davetimizin menüsü aşağıda. Balık mevsimi olması nedeniyle ve istekler doğrultusunda Ana yemeğimiz Balıktı. Gerçi çinekop mevsimi geçmiş olsa bile tezgahlarda hala bol. Tavsiye ederim. Balığın yanına hangi zeytinyağlı ve hangi mezeler yakışır diye bayağı zorlandıysam da aşağıdaki menü oluştu. Balığın yanında yoğurt yenmez tezi de artık yıkıldığına göre süzme yoğurtlu mezeler yapabilirim diye düşündüm. Tabiki balığın yanında helva vazgeçilmez ama mevsim meyvesi ayvadan hele de bolken ayva tatlısı yaptım. Menümün içinde en çok beğenilenler arasındaydı... En yakın zamanda da Tarifler gelecek. Misafirlerimiz arasında çok küçüklerde olduğundan belki balık yemezler düşüncesi ilede çocuklar için vazgeçilmez olan tavuklu pilav yaptım...

MENÜ:

Meyaneli Mercimek Çorbası
İmam Bayıldı
Çakma Çiğ Köfte
Borani
Haydari
Havuç Meze
Mevsim Salata
Çinekop Pilaki
Kaymaklı Ayva Tatlısı
Tavuklu Pilav (Küçük misafirimiz için)






















PANKEK



Malzemeler:

1 yumurta
8 çorba kaşığı tereyağ (eritilmiş)
2 çorba kaşığı tozşeker
Çay kaşığının ucu ile tuz
3/4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz vanilya

Hazırlanışı:


Tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve yoğun bir hamur elde ediyoruz. 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyduğumuz Teflon Tavayı kızdırıyoruz. Yarım kepçe yarım kepçe hamurumuzu tavaya döküp arkalı önlü pişiriyoruz. İsterseniz hemen üzerine pudra şekeri döküp servis edebilirsiniz. İstersenizde çeşitli kahvaltılıklarla sunabilirsiniz. Ama en çok bal ve reçel çeşitleri yakışıyor.
Ancak pişirirken kalın bir hamur olduğu için içi pişmemiş kalabilir bu nedenle kısık ateşte pişirmenizde fayda var. Gerçi çevirme işlemide küçük olmasına rağmen krep kadar kolay değil. Ama tadı mükemmel...
Afiyet olsun.

26 Ekim 2009 Pazartesi

KABAK KALYE


Malzemeler:
5-6 adet kabak
1 ortaboy soğan
2 ortaboy domates (küp küp doğranmış)
7-8 diş sarımsak
1 çay bardağız zeytinyağı
dereotu
nane
tuz
Hazırlanışı:
Zeytinyağında soğan ve domatesler biraz çevrilir üzerine kıyılmış sarımsak ve kabaklar ilave edilir. 2 çay bardağı kadar sıcak su eklendikten sonra dereotu ve nane bolca eklenir. Kabaklar pitikten sonra soğuması için servis tabağına alınır. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

21 Ekim 2009 Çarşamba

BAL ' IN FAYDALARI ve TAM TAHILLI BUĞDAY EKMEĞİ







Ne kadar güzel bir icattır şu Ekmek yapma makinesi... Malzemeleri koyuyorsun o sana sıcacık mis gibi bir ekmeği sunuveriyor... Çeşit çeşit doğal ekmekler... Hele o sıcacık ekmeğin üzerine sürülmüş tereyağ ve bal... Gelde yeme... Bende bu sefer 7 tahıllı Ekmek yaptım. Marketlerde hazır olarak satılıyor bu karışımlar. Balın faydalarını bilirdimde bu kadar fazla olduğunu ummuyordum. Biraz internette araştırma yaptım ve bazılarını sizinle paylaşmak istedim. Kaynak ise bu linkte.

  • Bal, vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir.

  • Bal, temel karbonhidratların kaynağıdır. İçeriğinde yaklaşık %17 su, %82 karbonhidrat ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur.

  • Bir yemek kaşığı bal, 64 cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır.

  • Bitkilerin nektarlarından elde edildiği için, onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır.

  • Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği, çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

  • Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

  • Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahiptir.

  • Yapılan araştırmalarda balın, mide-bağırsak sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.

  • Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE



Uzun çama ok uzunnnnnn zamandan sonra yine bloğuma birşeyler eklemenin zamanı geldi. Yazın enerjisindenmi yoksa koşuşturmadanmı bilmiyorum ama ya yapılan yemeklerin fotoğrafları olmadı, yada fotoğrafları varsa bile elim erip te yazamadım.

Yazın vazgeçilmez ve her mutfakta pişen sebzezi zeytinyağlı fasülyem ile sizleri tanıştırmak isterim. Biz kıymalısınıda çok severiz. Yanına bol domatesli bir pilav ve cacık ile....

"Fasülye pişirmekte de ne var" derler hep ama ben çok nadir güzelini yemişimdir başka mutfaklarda. Tencerede saatlerce bol su ile pişirilmiş ve kararmış, toprak toprak kokan Taze fasülyeden nefret ederim.

Malzemelerimiz:

- 1/2 kg ayıklanmış taze fasülye (ananem bıçakla ayıklama kararır desede ben o yöntemi kullanmadım)
- 2 adet küp küp doğranmış ortaboy domates
- 1 adet küp küp doğranmış ortaboy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sıcak su
- tuz, şeker

Hazırlanışı:

Zeytinyağ ile soğanlarımızı ve domatesimizi biraz sarartalım. Ama Diğer yemekler gibi çok kavurmayalım. Daha sonra fasülye, tuz ve şekerimizi ilave ederek sıcak suyumuzu katalım. Düdüklü tencerede ortalama 15 dk. pişirelim. Servis tabağına almak için Fasülyemiz iyice soğuduktan sonra kapağını açalımki kararmasın.

Afiyet olsun...