30 Aralık 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ


Kışın vazgeçilmez Sebzelerinden Kereviz. Ama birçok insanda sevmez hani. Ama kerevizin birde faydalarını bilseler... Bence çiğ bile yerler. İşte Portakal suyu ile terbiyelenen Kereviz de kerevizin o çeşnili kokusunu ve tadını biraz azaltıyor. Ama daha önce hiç denememiş olanlar sakın portakallı yemekte olurmu demesinler; asla portakalın tadını almıyorsunuz. Hatta size zeytinyağlı pırasa yemeğine de portakal suyu koyduğumu söylesem. İnanın denemeye değer. Tarife geçmeden önce Bakalım nelere iyi geliyormuş Kreviz:

Kereviz Bitkisi: Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. Besin değeri ve faydası bakımından Allah’ın bir lütfü olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir.
Kerevizin Faydaları: Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser. Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.
Kereviz nasıl kullanılır? Kerevizin sapı, yaprağı ve kökü kullanılır. Kereviz yemeği ve salatası yapılabileceği gibi tohumu da kullanılır. Kaynatılıp suyu içilirse fazla salgılanan mide asidine ve idrar zorluğuna iyi gelir. Kereviz kaynatılırken suyuna limon ilave edilirse gaz yapması önlenir. Kereviz tohumu adet kanamalarını tetikleyici etkisi nedeniyle adet düzensizliği çekenler için faydalı olabilir.

Malzemelerimiz:
1 adet ortaboy Kereviz
1 adet küçük patates (kerevizin yarısı kadar)
2 adet ince hacuç
1 adet kuru soğan (piyazlık doğranmış)
3-4 dal maydonoz
1/2 Limon suyu
1 adet ortoaboy Portakalın suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1+1/2 bardak sıcak su
tuz, şeker

İlk önce kerevizimizi soyup dilimledikten sonra limonlu suda bekletmeliyizki kararmasın. Ben bu işlem için yemeğimize koyacağımız su ve limonsuyunu karıştırıp; soyup yıkadığım kerevizleri ekleyerek yapmayı tercih ediyorum.
Daha sonra yağımıza piyazlık doğranmış soğanlarımızı ekleyerek hafif renk değiştirene kadar kavuruyoruz. Ve sırası ile kereviz, patates ve havucumuzuda ekliyoruz. Limonlu suyumuzu ve portakal suyumuzuda ekledikten sonra tuzumuzu ve şekerimizi ekliyoruz. yemeğimizin pişmesine yakın suyundan biraz alarak ve daha öncede biraz ayırdığımız portakal suyu ile yumurtamızı çırpıp yemeğimize terbiye ediyoruz.
Zeytinyağlı yemeklerimiz piştikten sonra hemen servis kabımıza almıyoruz. Kapağı kapalı tencerede soğumasını bekliyoruz böylece içini iyice çekmesini ve hava ile temas edip sebzelerimizin kararmamasını sağlıyoruz.
Yemeğimiz soğuduktan sonra servis tabağına alıp ,üzerini maydanoz ile süsleyip servis edebiliriz.
Afiyet Olsun...

5 yorum:

  1. SEVGİLİ SEDEF 2009 'YILINDA TÜM HAYALLERİN GERCEK OLSUN...
    MUTLULUK,BASARI VE SAGLIK HEP SENİNLE OLSUN.

    MUTLU YILLARRR...

    PORTAKALLİ KEREVİZİ BENDE COK YAPARİM SEBZE YEMEKLERİNDE EN BEGENDİGİM YEMEKTİR YANLİZ SENİNKİSİNDEN TEK FARK BEN AYVA İLAVE EDİYORUM.
    AYVA DEGİSİK BİR LEZZET KATİYORTAVSİYE EDİYORUM:)
    ELLERİNE SAGLİK CANİM NEFİS GORUNUYOR.
    SEVGİLERİMİ BİRAKTİM.

    YanıtlaSil
  2. selam.tam mevsimi kerevizin hemde portakallı..nefis görünüyor.elinize saglk.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. kereviz çok severek yediğim sebzelerden. Hele o nefis kokusu yok mu, ama yemeğini hiç yapmadım, çorbasını yaparım her zaman, sizin tarifinizi de en kısa zamanda deneyeceğim, ellerinize sağlık

    http://www.sultannsofrasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. ÖZGÜLÜN TARİFLERİ teşekkür ederim; bende ayvayı deneyeceğim.
    hunerlieller ve ümmühan teşekkür ederim.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. güzel yorumun için teşekkür ederim.kerevizi bende çok severim ve yaparım ellerine sağlık cnm
    alttaki kekde harika
    yine beklerim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil