11 Şubat 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI



Yer Elması çoğu mutfakta pişmez. Aslında faydaları o kadar çok ki… Aşağıda bunları sizinle paylaştım. Yapılması çok kolay ve pişme süresi de çok kısa.

Yer Elmalarını soyup, kararmaması için limonlu suyun içine koyuyorsunuz. 1 adet orta boy soğanı zeytinyağında hafif kavurduktan sonra yer elmalarını ekliyoruz. Hafifçe onları da kavurduktan sonra pirincimizi, tuzumuzu ve sıcak suyumuzu ekliyoruz. Hafif ateşte 20 dk pişmesinden sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıp üzerine nane serpiyoruz. Ben şeker eklemiyorum. Çünkü yer elması zaten şekerli. Renk vermesi için havuçta ekleyebilirsiniz. Ancak havucun yer elmasından daha geç piştiğini unutmamalısınız.

Ayrıca yer elmasını salata olarak ta yapabilirsiniz. Rendelediğiniz yer elmasının içine dövülmüş ceviz, Sarımsak, yoğurt ve mayonez ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alıyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz. Gerçekten güzel oluyor. Biraz Kereviz salatasına benziyor ancak en az onun kadar lezzetli oluyor.

Evet faydalarına gelince:

Yer elması kanser riskini azaltan bir tür antioksidan olan betakaroten den yüksek miktarda içerir. Vücudunuz karotini A vitaminine çevirir böylece derinizi kırışıklıklardan ve yaşlanmadan korur. Ayrıca havucun aksine yer elması önemli miktarda C vitamini içerir. Vücut direncini ve cinsel gücü arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir. Basur şikâyetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.
Yer Elması Nasıl Kullanılır? Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.
Yer elması çabuk çürür, tek bir leke bütün sebzeyi yenmez hale getirebilir. Bu yüzden lekeleri tamamen atın. Üzerinde beyaz lifler olmayan küçük ila orta boy arası yer elmalarını seçin. Dört haftaya kadar serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz fakat buzdolabına koymayın.

10 yorum:

  1. ellerine sağlık.hiç denemedim ama dediğin gibi çok faydalıymış,deneyeceğim.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Yer elmasini simdiye kadar hic denemedim ellerinize saglik, mutlaka deneyecegim.Heleki yazmis oldugunuz faydalari okuduktan sonra yer elmasi hakkinda hic bir bilgi edinmedigimi anladim.Sitenizde bu tür bilgilere yer verdiginiz icin sizi ayriyeten kutluyorum.

    Bu arada beni blog listenize ekledinigiz icinde tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Neslihan ve Sibel Yorumlarınız için teşekkür ederim. Mutlaka deneyin ancak naneyi unutmayın, çünkü lezzet veren o.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Sedefciğim merhaba aramıza hoşgeldin aynı şehirdeymişiz...Yer elmasını evde sadece ben sevdiğim için yapamıyorrum hazır sen yapmışsın
    tabağı aldım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba canım..Bakayım dedim kim bu yeni ziyaretçi:)

    Heöşeriyiz bu arada..Siteni çok başarılı buldum.
    Bu sabah başka bir blogta da yerelması tarifine denk geldim, sende de var..Sanırım deniycem, hiç yapmadım..

    Taipteyim bende..SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  6. Derya ve Papatya Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Beni takip ettiğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. canım nefıs gorunuyor annem de yapar ellerıne saglık sevgıler...

    YanıtlaSil
  8. zeytinyaglısını deneyecegim,yer elması ile ilgili tarifler ararken buldum sizi.. en ayrıntılı tarif sizinkiydi çok begendim mutlaka deneyecegim..
    elif selcen beng

    YanıtlaSil
  9. Bugün pazardan almak üzereyken eşim yüzünden vazgeçtim,ben yemem deyince,şimdi okudukça pişman oldum,önümüzdeki pazara mutlaka alacağım.

    YanıtlaSil
  10. Keske ölçü verseydiniz. Acemiyim ben kafadan ölçmeyi sevmiyorum :(

    YanıtlaSil